Täydellinen huoneistoremontti – osa 4

Tässä moniosaisessa blogikirjoituksessa tutustutaan kerrostalokohteeseen, jossa toteutettiin kokonaisvaltainen remontti lattiasta kattoon. Tämän tarinan jälkeen tiedät varmasti enemmän, minkälaista on koko asunnon tai vaikka vain keittiön remontointi. Pyrimme antamaan käytännön vinkkejä mitkä helpottavat omia remonttiaskareitasi ja mahdollistavat paremman lopputuloksen. Tästä voit tutustua edellisiin osiin – osa 1osa 2 ja osa 3.

Katto ja lattia

Kohteessa oli alkuperäinen lautalattia, joka haluttiin kunnostaa ja säilyttää. Katto taas oli kokenut kovia vuosituhannen vaihteessa, jolloin pintaan oli liimattu kuvioituja styrox-levyjä ja makuuhuoneen katto oli paneloitu ja maalattu vähän sinnepäin. Kattoon tehtiin enemmän muutoksia, joten keskitytään siihen ensiksi.

Katto

Asunnon kattoon haluttiin spottivaloja, minkä vuoksi kattoa oli hieman laskettava. Tässä tapauksessa sitä piti laskea noin 10 cm, jotta spottivalaisimille jäi tarpeeksi upotussyvyyttä. Upetettavia spotteja ja yleisvaloja saa myös matalammalla upotuksella, mutta silloin voi varautua maksamaan monin kertaisen summan kappaletta kohden. Alaslaskettu katto mahdollisti myös muiden sähköjohtojen kuljettamisen poissa silmistä, kuten antennijohtojen ja uusien valokatkaisijoiden.

Aluksi vanhasta kattopinnasta piti saada vanhat styroxit ja paneloinnit pois, koska niiden varaan ei voitu asentaa alaslaskun koolauksia. Koolauspuut kiinnitettiin betonikattoon Hiltin panosnaulaimella. Sillä työskentely sujui erittäin nopeasti verrattuna siihen, että työ olisi tehty iskuporakoneella, propuilla ja ruuveilla. Jos siis tiedossa on iso määrä koolauspuiden kiinnitystä betonipintaan, niin suosittelen naulainta lämpimästi. Tässä kohteessa koolattavaa pinta-alaa oli lähes koko asunnon 61 neliötä.

Koolaupuiden päälle ruuvattiin vielä ristikoolaus laudalla, jolla saatiin tarpeeksi alaslaskua katolle. Kattopintamateriaaliksi valittiin gyproc, koska haluttiin tasaisen sileä katot. Katon rakentamiseen on olemassa täysin oma gyproc-levy. Siinä kaikki levyn reunat on ohennettu, mikä helpottaa saumaustyötä. Tässä kohteessa päädyttiin kuitenkin kustannussyistä normaaliin gyproc-levyyn. Hintaero levyissä oli sen verran selkeä.

Ennen kattojen levyttämistä on hyvä merkitä joko koolauspuihin tai muulla tavalla mihin lamppujen paikat ja muut sähkötarpeet halutaan, jotta sähkömies voi vetää johdot valmiiksi niille paikoille. Näin kattoa levytettäessä voi vain tehdä tarvittavat reiät levyihin ja vetää johdot esille sähkömiehen kytkentöjä varten.

Kattoja levytettäessä aivan mahtava apuvälinen on levyhissi. Levyhissin avulla levy nostetaan ja painetaan koolauspuita vasten. Levy pysyy hissin varassa ylhäällä ja paikallaan, jolloin sen kiinnitys ruuvaamalla on helppoa. Hissin ansiosta työstä selviytyy yksinkin. Levyhissejä löytyy kaikista hyvin varustelluista vuokraamoista.

Levyjen kiinnityksen jälkeen on tasoituksen vuoro. Kuten seinissäkin, levyjen saumoihin kiinnitetään saumanauha estämään halkeamia. Kun saumat on nauhoitettu ja täytetty tasoitteella, tulee ne hioa sileäksi. Katossa käytimme saumojen tasoitukseen Tikkurilan telatasoitetta, koska siinä on liima-aineita, jotka kiinnittävät nauhan paremmin saumoihin. Sitten teimme pintatasoitteesta (weber.vetonit LR+) vetelän massan, jonka telasimme vaiheittain ja ylitasoitimme sillä koko katon. Näin varmistimme mahdollisimman tasaisen pinnan. Ylitasoituksen jälkeen suoritettiin vielä hionta. Niille, jotka eivät halua hikoilla hiomalaikan kanssa on olemassa hieman helpompi vaihtoehto ja se on seinähiomakone. Esimerkiksi tästä voi tutustua yhteen versioon kyseisestä vempaimesta.

Hionnan jälkeen on jäljellä katon maalaus ja listoitus. Kattojen maalauksessa pätevät samat ohjeet kuin seinien maalaamisessakin. Maaleissa kannattaa taas käyttää edullisempaa pohjamaalia pohjalle ja pintamaalista voi kysellä rautakaupan myyjältä neuvoa, mikä olisi lähellä omaa mieltymystä.

Katon listoitus on niitä asioita, joita monet ihmiset karttavat. Usein se voi olla hyväkin asia, koska huonosti asennetut kattolistat ovat erittäin ruman näköisiä. Mutta jos haluat kuitenkin hoitaa listoituksen itse, niin tässä muutama vinkki, joilla itse saan aikaan hyvää jälkeä.

  1. Tee pienet mallipalat eri kulmista. Mallipalalla voit aina varmistaa, minkälaiseen kulmaan seuraavan listan jiirikulma pitää sahata.
  2. Älä naulaa listan päätä kiinni, ennen kuin olet tehnyt sille jatkopalan tai vastaan tulevan kulmapalan. Näin pystyt liikuttelemaan listan päätä vielä hieman ja varmistamaan paremman liitossauman toisen listan kanssa.
  3. Tee ensin mieluummin liian pitkä pala, koska sitä voi aina lyhentää.

Lyhyesti vielä lattiasta

Kuten aikaisemmin mainitsin, kohteessa oli alkuperäinen lautalattia, joka oli säilynyt kohtalaisen hyvin. Kolhuja sekä maali- ja lakkakerroksia oli kertyny, mutta kaikki laudat olivat ehjiä.

Lattian pinnan kävi hiomassa yhteistyökumppanimme Parkettikymppi. Paksun lakkakerroksen ja syvien kolhujen käsinhiominen ei ollut missään vaiheessa edes vaihtoehto. Lattioiden hiomisessa kului vajaa päivä, jonka jälkeen lattiamies veti vielä ensimmäisen maalikerroksen lattialle kuivumaan.

Lattia haluttiin siis maalata valkoiseksi. Lyhyen kuivumisajan takia kohteessa haluttiin käyttää vesiohenteista lattiamaalia. Normaalisti lautalattioihin on käytetty esimerkiksi uretaanialkydimaalia. Käytössä olleen Tikkurilan Betolux Akva – lattiamaalin haasteeksi koitui sen peittävyys. Lattia maalattiin neljään kertaan, jonka jälkeen saavutettiin haluttu peittävyys. Oksien kohtia maali ei kuitenkaan kunnolla peittänyt. Lattiasta tuli erittäin hyvän näköinen, mutta jos lautalattialle haluaa täysin peittävää maalikerrosta, en voi suositella vesiohenteista maalia siihen.

Lattian maalausurakan jälkeen jäljelle jäi listojen laitto. Kattolistoihin verrattuna jalkalistat ovat jo hieman helpompi rasti. Tosin aikaisemmat ohjeet on hyvä pitää siinäkin mielessä. Jalkalistoissa on hyvä muistaa se mahdollisuus, että niidenkin alla voi vetää sähkö- tai antennijohtoja piilossa. Näin vältytään turhilta listan päällä meneviltä johdoilta tai johtokouruilta.

Jos sinulla iski hirmuinen halu tehdä alaslaskettukatto huoneistoosi tai haluat maalata kellastuneen kattosi taas valkoiseksi, mutta taitosi tai halusi ei siihen urakkaan riitä, niin ota yhteyttä meihin. Me kyllä autamme ja laitamme vaikka listatkin paikalleen.

Seuraavalla kerralla käydään läpi keittiön rakentaminen.