Täydellinen huoneistoremontti – osa 3

Tässä moniosaisessa blogikirjoituksessa tutustutaan kerrostalokohteeseen, jossa toteutettiin kokonaisvaltainen remontti lattiasta kattoon. Tämän tarinan jälkeen tiedät varmasti enemmän, minkälaista on koko asunnon tai vaikka vain keittiön remontointi. Pyrimme antamaan käytännön vinkkejä mitkä helpottavat omia remonttiaskareitasi ja mahdollistavat paremman lopputuloksen. Tästä voit tutustua edellisiin osiin – osa 1 ja osa 2.

Seinät

Purkutöiden jälkeen ensimmäiset uudet pinnat antavat uutta motivaatiota remonttiin. Tässä vaiheessa valtaa usein tunne, että vihdoinkin remontti etenee. Tässä kohteessa uutta pintaa sai kaikki kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Aina ei näin radikaalia muutosta tarvitse tehdä ja jo seinien pintojen uusimisella (tapetointi tai maalaminen) saa kotia uudistettua näkyvästi. Käsittelen tässä kirjoituksessa pinta kerrallaan, mitä kohteessa tehtiin, koska ne olisi yhtä hyvin voitu tehdä yksittäin ja erikseen.

Aloitetaan seinistä, koska tässä kohteessa niitä piti rakentaa lisää purettujen tilalle ja siksi ne olivat ensimmäinen askel uusien pintojen rakentamisessa. Keittiön ja wc/pesuhuoneen sekä eteisen ja wc/pesuhuoneen väliset seinät rakennettiin puurungoista ja erikoiskovasta kyprocista (edellytetään laatoitettavissa pinnoissa). Puurunkoisia seiniä rankennettaessa tulee huomioida koolausväli eli pystypuiden välinen matka toisiinsa. Kyproc-levyt ovat usein 120cm ja siksi normaali väliseinien koolausväli on 60cm. Näin levyn reunat saadaa kiinni koolauspuihin ja keskelle levyä tulee näin vielä yksi tukipuu. Nyt kun rakennettiin märkätilan väliseinää tuli koolausvälin olla 40cm. Näin taataan seinälle parempi kestävyys, mitä edellytetään kun seinälle tulee raskas pinnoitus (laatoitus).

Uusia seiniä rakennettaessa on hyvä miettiä sähköjen tarve. Kevytrakenteisen seinän sisällä on helppo viedä sähköjohtoja. Kun sähköt on suunniteltu hyvin voi kaikki johdot piilottaa seinän sisään, eikä tarvita turhia pinta-asennettavia johtoja tai johtokouruja. 

Kun seinät ovat pystyssä ja levytetty, tulee ne tasoittaa. Kyproc-seinien saumoihin asetetaan siihen tarkoitettu paperinauha, joka estää saumojen halkeilemisen jatkossa. Kun saumat ja ruuvinreiät on täytetty ja tasoitettu, voi tasaisen pinnan varmistaa vielä ylitasoituksella. Ylitasoitusta käytettiin tässä kohteessa myös kiviseinissä, joista poistettiin vanhat tapetit.

Tapetin poistossa hyväksi havaittu apu on Kiillon tapetinirroitusaine 250ml tiiviste. Pullo maksaa noin 8€. Tiiviste sekoitetaan veteen ja siitä tulee ohjeen mukaan 10 – 20ltr käypää poistoainetta. Kiillolla on myös valmista tapetinpoistoainetta, mutta se maksaa noin 11€ / 5ltr. Suosittelen siis tiivistettä. Kokeile kuitenkin ensin, irtoaako tapetti pelkällä vedellä. 

Tapettien alta paljastui paljon epätasaisuuksia ja niiden yksittäinen kittaaminen olisi ollut hidasta puuhaa. Ylitasoitukseen on olemassa oma tasoitteensa, joka levitetään maalitelalla seinään ja vedetään leveällä lastalla tasaiseksi. Kokeilimme kohteessa Tikkurilan Presto R telattavaa tasoitetta, jolla makuuhuoneen seinät tasoittui erittäin nopeasti. Jos tasoitettavaa pita-alaa on runsaasti, on syytä harkita säkeissä myytävää pintatasoitetta, josta voi tehdä itselleen löysän massan ja levittää sen telalla samalla tavoin. Tämä säästää kustannuksia huomattavasti.

Joskus, kuten tässäkin kohteessa, uusi seinä yhdistetään vanhaan seinään. Tällöin vaarana on, että uuden ja vanhan seinän eläessä omaa elämäänsä, niiden väliin syntyy halkeama ajan myötä. Tähän yhtenä kätevänä ratkaisuna on tasoitetapetti. Tasoitetapetti on lasikuituvahvisteinen tapetti maalattaville ja tapetoitaville pinnoille, mikä peittää pienet epätasaisuudet. Tässä kohteessa käytimme EasyCover-tapettia, jonka asensimme uuden ja vanhan seinän sauman yli. Näin estimme mahdollisen halkeaman syntymisen saunakohtaan.

Ennen maalausta tai tapetointia pinnat tulee viimeistellä hiomalla ylimääräiset tasoitteet ja epätasaisuudet pois. Hiominen on pölyistä hommaa, mutta myös erittäin tehokasta treeniä käsivarsille ja olkapäille. Hiomisen jälkeen pinnat vielä harjataan, jotta ylimääräinen pöly saadaan seinältä pois. Seinien kulmiin on hyvä laittaa akryylimassaa, mikä estää halkeamien ilmestymisen kulmiin seinien eläessä. Akryylimassa käytettäessä on muistettava, että se on aina maalattava yli. Mikäli massaa ei maalaa, se kellertyy ajan myötä ja se kerää myös roskaa itseensä.

Maalaus on simppeliä, mutta muutama asia on hyvä muistaa, jotta homma luistaa vaivattomasti ja jälki on kaunista.

  1. Pohjamaalaa pinnat. Varsinkin jos pinnat ovat erivärisiä keskenään. Näin takaat tasaisen värin lopulliselle pinnalle. Pohjamaalaus auttaa myös tapetoinnissa. Näin varmistetaan, ettei tapetin läpi kuulla erivärisiä läikkiä ja tapetti tarttuu paremmin maalattuun pintaan. On myös hyvä huomata, että pohjamaalaus vähentää kalliimpien pintamaalien menekkiä.
  2. Rajaa katto, seinät, ikkunat ym. ensin siveltimellä tai rajaajalla ennen kuin tartut telaan. Järjestelmmällisyys nopeuttaa maalaamista.
  3. Maalaa ison pinnat aina telalla. Telan tulee olla jatkuvasti märkä, joten älä säästele maalia. Maalaa tellalla ensin siksakkia ja heti perään ylös ja alas liikkeillä. Näin saat maalin levittymään tasaisesti ja säästyt raidalliselta seinältä.

Kun pinnat on maalattu, ovat ne enää tauluja ja muita koriste-esineitä vaille. Niissä jokainen käyttäköön omaa mielikuvitustaan.

Muistutan, että pintoja uudistamalla saa kotiin uutta ilmettä ja piritystä. Mikäli, et itse halua uudistaa pintoja tai luulet, että taitosi eivät riitä, ota meihin yhteyttä. Autamme sinua mielellämme.