Täydellinen huoneistoremontti – osa 1

Tässä moniosaisessa blogikirjoituksessa tutustutaan kerrostalokohteeseen, jossa toteutettiin kokonaisvaltainen remontti lattiasta kattoon. Tämän tarinan jälkeen tiedät varmasti enemmän, minkälaista on koko asunnon tai vaikka vain keittiön remontointi. Pyrimme antamaan käytännön vinkkejä mitkä helpottavat omia remonttiaskareitasi ja mahdollistavat paremman lopputuloksen.

Ennen remontin aloittamista

Kohteena oli 1942 rakennettu kerrostalo kaksio Jyväskylän keskustassa. Asuntoon oli tehty käyttövesi- ja viemäriputkiremontti, minkä pohjalta oli hyvä lähteä suunnittelemaan remonttia. Asuntoon tehdyt remontit antavat aina pohjan sille, mitä kannattaa alkaa remontoimaan. Jos esimerkiksi putkiremontti on tulossa, ei asunnon pesuhuone- ja wc-tilojen remontointiin välttämättä kannata tuhlata aikaa ja rahaa.

Tämän asunnon remontoinnin suunnittelu lähti liikkeelle pohjapiirustukseen tutustumalla ja selvittämällä isännöitsijältä IMG_2362kantavien seinien sijainti ja muut huomioon otettavat asiat, jotka voivat vaikuttaa remonttiin. Kun muutostöitä aletaan suunnittelemaan, on syytä ottaa mukaan ammattirakentaja. Tällöin saa varmasti selville, miten omat visiot on mahdollista toteuttaa. Onkin hyvä muistaa, että mitä aikaisemmin on valinnut rakentajan, niin sitä sujuvammin itse remontti lähtee liikkeelle. Ammattilaisen apu jo suunnitteluvaiheessa on varma tapa säästää turhissa menoissa, joita tietämättömyys voi aiheuttaa.

Suunnittelussa on tärkeää ottaa myös huomioon heti alussa kiinteiden kalusteiden paikat, sähkötarpeet ja tarvittavat vesi- ja viemäriputkien siirrot. Esimerkiksi keittiön suunnitteleminen on hyvä tehdä aikaisessa vaiheessa, jotta sen vaatimat sähkö- ja putkityöt voidaan tehdä hyvissä ajoin ennen keittiön asennusta. Tästä voit katsoa pohjapiirrosta, mihin on merkitty tulevat muutokset – Pohjapiirros muutoksista

Kun suunnitelma on valmis, tulee isännöitsijälle toimittaa muutostyöilmoitus, missä ilmenee tehtävä muutokset ja niiden toteuttajat (pääurakoitsija sekä sähkö- ja putkitöiden toteuttajat). Joissain taloyhtiöissä vaaditaan myös vesieristyksen tekijän tiedot, kuten tässäkin kohteessa. Tässä kohteessa toimitettiin myös muokattu pohjapiirros, koska siihen tuli isoja muutoksia. Remontilla tulee olla myös vastaava valvoja, jonka valitsee tai hyväksyy isännöitsijä. Remontista ilmoittamiseen liittyvää tietoa löydät lisää esimerkiksi täältä.

Kohteessa oli entuudestaan pieni ja epäkäytännöllinen wc/pesuhuone. Tästä syystä tätä tilaa päätettiin laajentaa. Koska märkätiloja päätettiin laajentaa kuivien tilojen puolelle, tuli tälle laajennukselle hakea erikseen rakennuslupa kaupungin rakennusvalvonnasta. Rakennusvalvonnalle tuli vielä toimittaa pohjapiirros muutoksista sekä insinööripiirros vesi- ja viemäriputkimuutoksista.

Isännöitsijän tulee antaa vastaus muutostyöilmoitukseen kuukauden sisällä, pois lukien loma-aika. Rakennusvalvonnassa käsittelyaika riippuu siitä, miten paljon sillä hetkellä on kohteita käsittelyssä ja kuinka isosta lupa-asiasta on kyse. Tämän kohteen kohdalla rakennuslupa myönnettiin kuudessa viikossa. Tähän syynä oli kesäloma-aika, joka viivästytti käsittelyä.

Kun siis suunnittelet remontointia on hyvä muistaa, että lupa-asioiden käsittely ei aina tapahdu hetkessä ja siksi ne tulee hoitaa mahdollisimman ajoissa kuntoon ammatilaisen apua hyödyntäen. Lisäksi remonttibudjettiin on syytä varata näille pieni siivu. Isännöitsijä voi ottaa asiakirjojen käsittelystä pienen korvauksen ja lisäksi valvojan työstä koituu aina kustannuksia tehdyn työn mukaan. Puhutaan muutamasta satasesta. Tässä kohteessa Jyväskylän rakennusvalvonnalta tuli vielä lisäkustannuksia noin 350€.

Seuraavassa osassa käydään läpi kohteen purkutöitä ja siihen liittyviä asioita.

Autamme sinua jo remontin suunnittelu vaiheessa, joten ota rohkeasti yhteyttä