Keittiöremontti – ennen remontin aloitusta

Keittiö on kodin sydän ja siksi sen tulee olla kunnossa ja toimia kunnolla. Hyvin suunniteltuna ja ammattilaisen toteuttamana laadukkailla materiaaleilla keittiön käyttöikä on pitkä ja toimivuus tarpeiden mukainen. Keittiöremontissa, oli kyseessä sitten uudiskohde tai vanhan keittiön remontointi, on asioita jotka on hyvä ottaa huomioon heti suunnittelun alussa.

Seuraavat asiat on hyvä huomioida ennen remontin aloitusta.

 1. Mitä kaipaat keittiöltä? Tarvitsetko paljon säilytystilaa? Tehdäänkö keittiössä paljon asioita, jotka vaativat laskutilaa? Keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa aina siitä miten keittiö palvelisi sinua parhaiten arjessasi. Kaunis keittiö ei pidemmän päälle luo iloa, jos se ei vastaa sinun tarpeisiin.
 2. Mitoitus. Keittiö tehdään sinun tarpeidesi mukaan, joten kaappien ja työtasojen korkeus on hyvä huomioida suunnittelussa. Samoin kodinkoneiden sijoittelu on tärkeä ottaa huomioon,  jotta keittiön käyttäminen olisi mahdollisimman mukavaa ja vaivatonta. Ammattilainen ottaa mitoituksessa huomioon myös tilankäytön ja muokkaa kaapistot niin, että hukkatilaa ei synny. Älä siis tyydy standardimittoihin.
 3. Vesipisteiden ja viemärien paikat. Uudiskohteessa huomioi vesipisteiden sijoittelut hyvissä ajoin, niin ne ovat sitten oikealla paikalla etkä joudu tekemään kompromisseja keittiön suhteen. Remonttikohteissa vesipisteiden paikkaa on usein hyvin työlästä lähteä siirtämään ja siksi myös kallista. Lyhyet matkat on monesti tehtävissä, mutta on vaivattomampaa suunnitella keittiö vesipisteiden ja viemärien mukaan.
 4. Sähköt. Ota uudiskohteissa huomioon hyvissä ajoin sähköpisteiden paikat ja kodinkoneiden tarvitsemat sähköpisteet. Remonttikohteissa sähköpisteiden siirto on kohtalaisen vaivatonta. Suunnitteluvaiheessa on kuitenkin hyvä huomioida, täyttävätkö vanhat sähköt nykymääräyksiä ja onko keittiössä riittävästi sähköpisteitä uuden keittiön kodinkoneille. Keittiöremontin yhteydessä saatetaan joutua lisäämään nykymääräysten vaatimia vikavirtasulakkeita sähkökaappiin tai sen ulkopuolelle ja tuoda sähkökaapilta uusia sähköjohtoja keittiöön, mikäli vanhat eivät ole riittävät uusille koneille.
  • Valaistus ja pistorasia. Valaistus on tärkeässä roolissa, jotta keittiössä näkee työskennellä myös pimeinä iltoina. Lisäksi epäsuoralla valaistuksella pystyy vaikuttamaan keittiön ulkonäköön ja tunnelmaan. Valaistukseen ja sen sijoitteluun on hyvä pyytä ammattilaista avuksi ja samalla kartoittaa, missä käsikäyttöisiä kodinkoneita käytetään, jotta pistorasiat sijoitetaan mahdollisimman hyville paikoille.
 5. Mekanismit. Keittiöihin on saatavilla lukuisia eri mekanismeja parantamaan toimivuutta. Esimerkiksi erilaisia vetolaatikko- ja vetokaappimekanismeja, jotka lisäävät säilytystiloja ja parantavat niiden käyttöä. Jätelajitteluun on myös useita ratkaisuja, joita ei kannata unohtaa, jotta lisääntynyt lajittelun tarve hoituu jatkossa helposti.
 6. Värit ja materiaali. Kyllä, nyt vihdoinkin päästiin näkyvään pintaan. Vaihtoehtoja on lukuisia ja niissäkin kannattaa ottaa huomioon omaan käyttöön parhaiten sopivat ratkaisut. Tasomateriaaleja on muitakin kuin graniitti tai laminaatti. Ovimalleissa on myös erilaisia pintakäsittelyjä värien lisäksi. Kaikissa on omat etunsa, vaadi siis suunnittelijalta vaihtoehtoja, jotta keittiöösi päätyy juuri ne sinulle sopivat materiaalit.
 7. Keittiö ja toteutus samasta paikasta säästää rahaa. Kun keittiön suunnittelu, toteutus ja mahdollinen asennus otetaan samasta paikasta, keittiön asennus hoituu vaivattomasti ja säästytään ylimääräisiltä muutostöiltä. Lisäksi saat sovittua kokonaisuudesta yhden tahon kanssa, jolloin ei jää mitään epäselvyyksiä kuka hoitaa mitäkin. Nämä säästävät keittiöremontin kokonaisuudesta aikaa ja rahaa. Jos kuitenkin haluat käyttää esimerkiksi sisustussuunnittelijaa, niin käy suunnitelma läpi keittiötoimittajan ja asentajan kanssa läpi ennen tilausta, jotta mahdolliset epäkohdat saadaan korjattua etukäteen.
 8. Aina ei tarvitse uusia kaikkea (remontoijat). Vanha keittiö voi olla malliltaan sopiva ja esimerkiksi rungot hyvässä kunnossa. Silloin voi pelkkä ovien ja tasojen vaihto riittää tai esimerkiksi muutaman kaapin muuttaminen vetolaatikoiksi. Ammattilainen osaa neuvoa sinua, jos vanhassa keittiössä on asioita, mitkä eivät uusimalla paremmaksi muutu, vaan ne on hyvä säästää. Näin keittiön tuotantokustannukset laskevat ja sinä säästät sekä rahaa että luontoa.
 9. Lupa-asiat kuntoon (remontoijat). Kun remontoit vanhaa, muista vielä nämä asiat
  1. Taloyhtiössä – muutostyöilmoitus. Pyydä apua urakoitsijalta täyttämään ilmoitus, niin et joudu tekemään sitä useaan kertaan.
  2. Asbestikartoitus – ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset. Laki velvoittaa tekemään asbestikartoitukset ennen remontin aloitusta. Tämä ei ole vain ikävä lakipykälä, vaan myös sinun ja työntekijöiden terveyden eduksi. Tästä voit lukea lisää asbestista.
  3. Huonetila- tai rakennemuutokset. Mikäli suunnittelet esimerkiksi seinän kaatamista keittiö tilan avartamiseksi, ota ammattilainen paikalle arvioimaan tilanne. Monesti kyseessä voi olla esimerkiksi kantava seinä tai seinän sisällä on talotekniikkaa, jolloin seinän poistaminen edellyttää erillistä rakennussuunnitelmaa tai vähintään suunnittelijan konsultointia.
  4. Taloyhtiön osallistuminen remontin kustannuksiin. Joissain taloyhtiöissä yhtiö osallistuu tiettyihin remonttikuluihin. Selvitä isännöitsijältä miten asiasta on päätetty sinun taloyhtiössä.
 10. Niin ja ne kodinkoneet. Kodinkoneita on keittiöihin saatavilla vaikka minkälaisia. Tutustu ja tutki eri vaihtoehtoja. Jos valikoiman määrä hämmentää, niin pyydä apua. Osaava keittiötoimittaja osaa kertoa sinulle vaihtoehdoista tai ottaa niistä selvää sinun puolestasi. Kodikoneita valittaessa on hyvä huomioida niiden mitoitukset, jotka vaikuttavat olennaisesti kalusteiden ja ovien mitoituksiin. Jos siis haluat etsiä kodinkoneet itse, niin toimita valituista koneista tiedot keittiötoimittajalle, niin kalusteisiin ei tarvitse tehdä myöhemmin muutoksia, kun mitat otetaan huomioon ja valmistuksessa.

Nämä asiat mielessä keittiöremontin suunnittelu edistyy varmasti vaivattomasti.

Onko olemassa paikkaa, mistä saa avun keittiön suunnitteluun, valmiin keittiön ja sen asennuksen kaikki yhdestä paikasta? Kyllä on!
Ota meihin yhteyttä tästä, niin autamme sinua keittiöprojektisi kanssa.
Voit myös lukea lisää keittiöpalveluistamme tästä.

Keittiö